Petrášová: Dinosaurus v českém zdravotnictví. Ministři si ho hýčkali a teď nás má draze zachraňovat zahraničí

Lenka Petrášová

KOMENTÁŘ LENKY PETRÁŠOVÉ | Slavnou scénu z Pyšné princezny „Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil,“ připomíná přístup ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha v případu krachující Lužické nemocnice v Rumburku. Nejprve prohlásil, že jde o věc města a kraje, kterou si rumburští musí vyřešit sami. Později otočil a pochlubil se podpisem memoranda se sousedním Saskem o přeshraniční péči. Ovšem už neříká, že péče o české pacienty v Německu je trojnásobně dražší.

Celý veletoč má hned několik vad na kráse. Ono memorandum je víc než čímkoliv jiným jen reklamním trikem, jak vymazat negativní dojem z prvních srpnových vyjádření ministra. Tedy z doby, kdy vyšlo najevo, že rumburská nemocnice je na tom tak zle, že zřejmě nemá už ani na rohlíky pro pacienty a město ji odmítá dál provozovat.

„Oblast Šluknovského výběžku je jednou z nejodlehlejších a nejhůře přístupných v Česku, přitom má spádovost 55 tisíc obyvatel. Na základě dohody mohou místní obyvatelé využívat kliniku v Sebnitzu, což je v pohraniční oblasti Saska,“ uvedl Vojtěch při podpisu memoranda. „Naším cílem je zachovat zdravotní péči v Rumburku i ve Varnsdorfu, aby obě nemocnice fungovaly efektivně, přičemž dnešní dohoda je pouze doplňková, nikoli řešením pro Šluknovský výběžek,“ doplnil pak pro ČTK.

Kubek: Nemocnice budou krachovat. Nechci být poslem špatných zpráv, ale bude hůř

sinfin.digital