Petrášová: Zadlužené nemocnice jsou jednou nohou v hrobě. Ministr nám ale říká jen tu dobrou zprávu

Lenka Petrášová

KOMENTÁŘ LENKY PETRÁŠOVÉ | Jsme v situaci, kdy do zdravotnictví poplyne dosud nejvíc peněz – 346 miliard korun pro příští rok. Jenže zákulisní dění ukazuje, že zdravotnictví je vnitřně zadlužené víc, než si kdokoliv zvenčí doposud myslel. Odhady zní až 1,8 miliardy jen za několik největších nemocnic. Krachující Rumburk je jen tou první v řadě. Ministr zdravotnictví se přesto tváří, že vše je v pořádku.

Září je pro lékaře, nemocnice a zdravotní pojišťovny už léta klíčové. Hraje se o to, kolik dostanou zaplaceno za péči v příštím roce. Ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch nás v pondělí seznámil s tím, že úhradová vyhláška, podle níž se nemocnicím a lékařům platí v následujícím roce za péči, je hotová a putuje do legislativní rady vlády. Do zdravotnictví má nově jít 346 miliard korun a jak Vojtěch rád zdůrazňuje, jde o historicky nejvyšší částku. Vzhledem k tomu, že suma roste každoročně jaksi kontinuálně kvůli demografickému vývoji a vývoji cen, budeme za rok ve stejnou dobu zcela jistě hovořit opět o historickém maximu. S uměním ministra vyjednat pro resort víc peněz to nemá zas tak moc co do činění.

„Systém veřejného zdravotního pojištění se vyvíjí dobře, řekl bych až výborně. Pro příští rok budou příjmy systému veřejného zdravotního pojištění 350 miliard korun včetně nárůstu platby za státní pojištěnce 3,5 miliardy korun, což je skutečně historická částka. Ale i tak náklady budou vyšší než růst příjmů,“ řekl ve čtvrtek ministr poslancům. Jen pro vysvětlení: část z příjmu musí zdravotní pojišťovny povinně dát do systému rezerv a je pravda, že například VZP, největší pojišťovna v zemi, vytvořila více rezerv, než je povinné procento. Ovšem i tak zásoba peněz pro případ krize u všech pojišťoven pokryje nanejvýš měsíc zdravotní péče. A ekonomové OECD doporučují alespoň dva měsíce, takže rozpouštět ony rezervy je v momentální relativně dobré ekonomické kondici silně krátkozraké a nesystémové.

Kubek: Nemocnice budou krachovat. Nechci být poslem špatných zpráv, ale bude hůř

sinfin.digital