Půr: Google testuje trpělivost vydavatelů. Vyhlásil otevřenou válku jim i celé EU

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Ve Francii se právě odehrává bitva, která bude mít zcela zásadní vliv na vztah mezi americkým Googlem a vydavateli. Technologický gigant oznámil, že jim nebude platit žádné odvody za odkazy na články ve vyhledávači, ačkoli to po něm žádá nový francouzský zákon. Ten je prvním v EU, který vznikl na základě unijní směrnice, jež měla posílit ochranu autorských práv na internetu.

Google upravil vyhledávání tak, že z náhledu na stránce s výsledky zůstane jen titulek namísto obvyklého úryvku textu zprávy. Ten firma přidá jen těm vydavatelům, kteří si to budou za jejích podmínek aktivně přát. 

Ze strany americké společnosti je to v podstatě očekávaný scénář, k němuž došlo poměrně brzy a bude mít dalekosáhlé následky. Google varoval, že přesně takhle náhledy ve vyhledávání upraví, aby ukázal, že unijní směrnici nehodlá respektovat. Tajně doufá, že podobně upravené výsledky se nebudou líbit uživatelům, kteří se pak za technologickou firmu postaví. A také doufá, že vydavatelům ukáže, že vyhledávač potřebují.

Ze strany Američanů je to v podstatě jediná možná strategie, pokud nechtějí, aby jim implementace směrnice napříč Evropou odčerpala podstatnou část obřích zisků. Unijní direktiva se totiž netýká jen novinářů, ale i hudebníků či spisovatelů. Ve Francii teď ovšem Google našlapuje po minovém území, což ukazují i první velmi tvrdé reakce státníků.

sinfin.digital