Půr: Hon za další jadernou elektrárnou nedává smysl. Bolelo by nás to desítky let

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Premiér Andrej Babiš v posledních měsících stále více tlačí na stavbu dalších bloků v jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín. Budoval by je dokonce už i za cenu, že by Česko porušilo unijní právo, jak řekl poslancům. Lze si to vykádat i jako náznak, že by Brusel naše kroky mohl považovat za nedovolenou podporu, protože by výstavbu masivně platil stát z vašich daní.

Na INFO.CZ už jsme to nedávno řešili v podcastu s analytikem Michalem Šnobrem, ale zopakujme si: Politici o stavbě nových jaderných bloků v podstatě vytrvale lžou. Pokud vám připadá absurdní stavba kanálu Dunaj-Odra-Labe, věřte, že s jádrem se to nemá o nic lépe. S tím rozdílem, že to celé bude ještě dražší.

Vláda tvrdí, že boj proti klimatické změně vyjde v tuzemské energetice v příštích letech na zhruba 13 miliard eur, tedy asi 330 miliard korun. A to včetně výstavby dalších jaderných bloků; jeden by údajně měl stát 130 miliard korun. Tenhle výpočet má jeden zásadní nedostatek: téměř jistě nebude odpovídat realitě.

Pro srovnání můžeme použít projekt nové britské elektrárny Hinkley Point, která má mít výkon 3200 megawatt. To je víc, než by měly mít nové jaderné bloky v Česku, za pozornost ovšem stojí nárůst ceny a harmonogram celé stavby. Před lety se finanční dopady na domácnosti dohadovaly na šest miliard liber. Dnes se mluví až o 50 miliardách liber, což je téměř 1,5 bilionu korun, a o dostavbě někdy kolem roku 2035. Samotná cena je ten menší problém, bolestivějším faktem je právě to, že náklady ponesou daňoví poplatníci ve svých účtech za elektřinu.

Žádná jaderná elektrárna se stavět nebude. Politici vám lžou a podvádí, říká investor Šnobr

sinfin.digital