Půr: Peskovali Čínu a Rusko, teď odjeli do Turecka. Past populismu na Praze 6 sklapla

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Zástupci Zelených vyzvali vedení Prahy 6, aby okamžitě přerušilo partnerství s tureckou Antalií. Reagují tím na tureckou invazi na území syrských Kurdů. Část radních Prahy 6 je navíc v Turecku na zdvořilostní návštěvě. Přiznám se, že mě ta cesta nijak nepohoršuje, ale dobře ilustruje pokrytectví a amatérismus, kterého se dopouští nejen tato městská část, ale i pražský magistrát.

Pokud se městské části, případně města, rozhodly vést vlastní zahraniční politiku, budiž. Je to konec konců jen den, kdy jsme kritizovali, že zahraniční politika celé země je totálně postavená na hlavu, kdy se handrkujeme o smlouvy s partnerskými městy, zatímco naši sousedé vesele kšeftují s největšími mocnostmi.

Na příkladu Prahy 6 ovšem skvěle vidíme, že nedávná bouřlivá debata o odstranění sochy maršála Koněva a rozhodnutí nepozvat čínskou ambasádu na food festival, který se v městské části koná, jsou jen pustý populismus. Pokud by tato rozhodnutí byla skutečně motivována morálními zásadami, nikdo s hlavou na krku by nemohl odjet za peníze daňových poplatníků do Turecka ve chvíli, kdy Ankara tvrdě útočí na naše spojence Kurdy.

Papírové brčko je horší než plastové. Česko třídí, ale dusí nás skládky, říká Jonák

sinfin.digital