Půr: Slova státního zástupce Ištvana podlamují víru veřejnosti ve spravedlnost

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Pokud byste si dnes měli přečíst jen jednu věc, pak je to určitě rozhovor se státním zástupcem Ivo Ištvanem. Člověkem, který pro mnohé stojí za pádem vlády Petra Nečase. Člověkem, jehož působení v jakémkoliv vyšetřování pro mnohé automaticky vznáší pochybnosti o jeho účelnosti. Vrchní olomoucký státní zástupce dostal od novinářů Českého rozhlasu jedinečnou příležitost, aby podobné obavy rozptýlil. Místo nich jsou tu ovšem obavy nové.

„My nic nevnímáme, my konáme.“ Tato věta z rozhovoru možná vstoupí do dějin státního zastupitelství. Zejména proto, že jde o Ištvanovu reakci na otázku redaktora, jestli vnímá současný stav kauzy kolem Jany Nečasové (dříve Nagyové) jako úspěch. Bavíme se přitom o kauze, kvůli níž padla vláda a jediným pravomocným rozsudkem je po mnoha letech podmínka pro bývalou ředitelku premiérova kabinetu Janu Nečasovou.

Arogance, s níž Ištvan odpovídá na otázku k dnes již legendární tiskové konferenci, na níž vyšetřovatelé mluvili o zabaveném zlatě a stamilionech, je až zarážející. „Mě velmi irituje, když se používají prázdné fráze místo toho, abyste mi řekl, co třeba já jsem tehdy řekl špatně,“ uvádí. Je to zarážející ještě víc, když sám přiznává, že celá věc se zabaveným zlatem je ještě v přípravném řízení. Téměř sedm let od zásahu na Úřadu vlády. Pokud by vás zajímalo, co znamená přípravné řízení, znamená to, že vyšetřovatelé, respektive žalobci nemají dostatek důkazů, aby celou věc poslali k soudu. Sedm let od zásahu a nechávají celý případ stále otevřený!

Kutilová: Do kamery nám brečely trýznitelky i výrobci min, média uvěřila divadlu džihádistek

sinfin.digital