Půr: Trampoty pražského muzea totality. Co stojí za rezignací Mikuláše Kroupy?

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Ředitel neziskové organizace Post Bellum Mikuláš Kroupa dnes oznámil, že rezignuje na člena správní rady vznikajícího pražského Muzea paměti 20. století. Odůvodnil to tím, že orgán zřízený magistrátem odmítl využít vzpomínek pamětníků, které Post Bellum řadu let shromažďuje. Podle informací, které se INFO.CZ podařilo získat, je toto vysvětlení do značné míry mediální zkratkou. Ve skutečnosti se spory ve správní radě točí především kolem zajímavé nemovitosti v historickém centru Prahy a následně se promítají i do komunální politiky.

Pražský magistrát vybral jako ideální místo pro Muzeum paměti 20. století, což je v podstatě jen politicky korektní název pro původně zamýšlené muzeum totality, takzvaný Dům pážat v historické části Nový Svět. Problém spočívá v zájmu organizace Post Bellum, která si dům také vyhlédla. Kroupa tak stojí ve zvláštní roli. Na jedné straně má prosazovat, aby Dům pážat získalo Muzeum paměti 20. století, což se údajně neděje, a na druhé straně lobuje za Post Bellum.

Samotná stavba, která je v majetku města, je zajímavá hned z několika důvodů. Má velkou hodnotu a je také velmi zachovalá. Kroupovo Post Bellum městu nabídlo, že by budovu užívalo a na nezbytné opravy ze svého dalo zhruba deset milionů korun. Místo nájmu nabízí, že poskytne k dispozici kompletní úctyhodnou sbírku vzpomínek, kterou si cení na zhruba 170.000 korun měsíčně.

Holec: Je třeba zregulovat Maláčovou

sinfin.digital