Půr: Vláda se snaží poprvé od roku 1989 prolomit ochranu soukromého vlastnictví

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Vláda schválila návrh zákona, který má znemožnit majitelům nemovitostí dát výpověď nájemníkům, kteří neplatí nájem. Půjde bezpochyby o největší zásah do soukromého vlastnictví od roku 1989. Celý návrh zákona je navíc mimořádně hloupě naformulovaný a může napáchat obrovské škody. Jako červená nit se jím táhne neschopnost státu pomoci lidem zasaženým krizí. Vláda místo toho přenáší odpovědnost na majitele nemovitostí.

Z návrhu zákona vyplývá, že v podstatě kdokoliv, kdo prohlásí, že je zasažen „koronavirovou“ krizí, může přestat platit nájem až do konce září. Nejpozději 31. května 2021 musí dluh splatit. Majitel ovšem nemá šanci ověřit a prokázat, že nájemník je současnou situací skutečně postižen, to by šlo nejspíš jen soudní cestou, což je drahé a zdlouhavé. Někteří majitelé se tak v krajním případě mohou ocitnout zcela bez prostředků. Představte si pak situaci, že máte byt, na nějž platíte hypotéku, a nájemník vám přestane platit. Déle než rok nebudete mít možnost se ho zbavit, nehledě na smlouvu.

Není zřejmé, kdo za neplatícího nájemníka bude platit energie. Návrh však mluví o pohledávkách, a dá se tedy předpokládat, že poplatky bude za nájemníka platit majitel bytu. Těžko si lze představit absurdnější situaci. Majitel tak v zásadě doplácí na to, že má majetek, což je od roku 1989 velmi unikátní situace.

Představa státu, že nájemník bude náhle schopen splatit dluh, který mu během několika měsíců znatelně naroste, je absurdní. Není navíc vyloučeno, že se stát bude pak znovu tyto dlužníky snažit ochránit. Pokud ne, majitelům nezbude než nechat spadnout dosavadní nájemníky do exekuce.

sinfin.digital