Půr: Začátek konce elektromobility. Úspěch Porsche ukazuje její zvrhlost, vzniká ekošlechta

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Médii v posledních dnech prolétla zpráva o úspěchu automobilky Porsche, která už přijala na 30.000 objednávek na nový elektromobil Taycan. Fanoušci elektromobility se samozřejmě zaradovali a na tomto příkladu se snaží dokázat, že cesta, kterou se vydala Evropa, je správná. Nic ovšem nemůže být vzdálenější realitě.

Cena Taycanu bude začínat někde kolem třech milionů korun. Logicky si jej bude moci dovolit jen někdo skutečně velmi bohatý, kdo již pravděpodobně vlastní jiný vůz této značky. Asi si nikdo (až na fanoušky aut na baterky) nemyslí, že tohle bude model, který elektromobilitu dostane mezi masu. Každopádně ten, kdo si Taycan koupí, dostane všechny výhody, které s vlastnictvím „ekologického“ vozu přicházejí, tedy parkování zdarma, průjezd do míst uzavřených konvenčním automobilům a podobně.

Tato zpráva přichází v době, kdy se objevila informace, že německá vláda chce zavést daň na podporu elektromobility, jež by měla vyhnat cenu litru nafty o zhruba 13 korun. Lidé, kteří si tedy nemohou dovolit elektromobil, se pořádně prohnou. Vláda se je takto snaží přinutit, aby si koupili vůz, který jde zjevně velmi špatně na odbyt, ale německý automobilový (a do značné míry evropský) průmysl už do vývoje elektromobilů investoval hromadu peněz.

Půr: Proč se Klaus nemýlil a smutný konec nepoučitelných environmentalistů

sinfin.digital