Půr: Zákulisí volby do Rady ČT. Tajné schůzky, SPD ve hře a vítězství Klause juniora

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Před pár dny se podle informací INFO.CZ uskutečnila schůzka šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka, zástupců SPD a kandidáta do Rady ČT, novináře Pavla Matochy. Ten je momentálně největším favoritem volby, která by se měla uskutečnit už příští týden. Matochův případ ukazuje, že o úspěchu kandidatury nemusí vypovídat ani tak počet poslanců, jako schopnost pohybovat se v zákulisí sněmovny. Favority jsou obecně osoby, které mají blízko k Václavu Klausovi juniorovi a jeho Trikolóře. Celkem zbývá obsadit tři místa v Radě.

Podle vlivných poslanců, s nimiž INFO.CZ v poslední době hovořilo, všichni považují za takřka jisté také zvolení ekonomky Hany Lipovské. Její kandidatura vyvolala v minulosti velký ohlas především v tzv. mainstreamových médiích, a to zejména kvůli její vazbě na Institut Václava Klause. Hlasy má takřka jisté nejen od většiny poslanců vládní koalice, ale také od některých opozičních zákonodárců.

Matocha je druhým a největším favoritem volby, mimo jiné proto, že mu hlasy nakonec přislíbila i SPD. Jeho jméno může být pro mnohé překvapením, ale stačí pohled do zákulisí: Matocha je přispěvatelem Lidových novin, kde si dlouhodobě udržuje vliv šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Není přitom žádným tajemstvím, že druhý muž hnutí dá v personálních otázkách na doporučení šéfa Lidovek Istvána Léka. Bez zajímavosti není ani to, že Matocha je členem stejného šachového klubu jako Klaus junior.  

sinfin.digital