Schmarcz: Kanál pro seniory? Česká televize vyděsila kritiky a dezinformátory

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Kromě vysílání vyučovacích programů pro děti se České televizi povedla v krizi ještě jedna dobrá věc: dočasný kanál ČT3. Hned první den si ho naladilo čtrnáct procent seniorů, pro které je určen. Úspěch ale rozezlil ty, kdo dlouhodobě nemají veřejnoprávní televizi v lásce a raději by babičky a dědečky viděli u řetězových mailů a manipulativních webů – kritiky, dezinformátorty a trolly.

Na sociálních sítích se spustila proti ČT3 kanonáda. Spektrum rozhořčených výčitek sahá od strachu, že z Kavčích hor se do hlav „bezmocných seniorů“ bude nalévat „bruselská propaganda“ až po obvinění, že když se jim vysílají pořady z mládí, jde vlastně o propagaci komunismu… 

Bylo by to celé k smíchu, kdyby nešlo o vážnou věc. Pitoreskní postavy, které jsou schopny jedním dechem vyčítat ČT, že je příliš prounijní a zároveň bolševická, dnes totiž mají v české mediální politice nezdravě velký vliv. Skupina lidí, kteří už dlouho nenávidí Českou televizi a snaží se na ni získat vliv, se vetřela do přízně nejsilnějšího politického subjektu – hnutí ANO. Přes něj dokáže prosazovat své zájmy, respektive členům ANO nakukala, že jde vlastně o zájmy jejich hnutí. To přitom dlouho budilo dojem, že tyto extrémní tendence u něj nemají velkou podporu. 

„Úderku“ proti ČT tvoří lidé různého ražení, které nespojuje nic jiného, než snaha dostat se díky politice tam, kam se nedokázali dostat skrze schopnosti. Ale jak už to bývá, touha po moci jako pojítko úplně stačí. Hrozba přitom není v tom, že by dotyční chtěli dělat věci dramaticky jinak, než se na Kavčích horách dělají čtvrt století. Naopak. Teď je přesně doba, kdy je záhodno se zastavit, rozhlédnout se, zhodnotit dosavadní kurs a udělat potřebné změny.

Záhada zeleného Pelhřimova. Proč v celém okrese není ani jeden nakažený?

sinfin.digital