Schmarcz: Krutá bitva o důchodce vzplála. Nákup jejich hlasů bude vládní doktrínou

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Sociální demokraté si pro své resorty na příští rok vymohli navíc skoro deset miliard korun. Z toho šest pro ministerstvo práce a sociálních věcí. To je ale teprve rozcvička. Příští rok budou krajské volby – pro ČSSD otázka života a smrti. A rok na to se volí do sněmovny. Opravdový mač nás tedy ještě čeká. Půjde v něm především o seniory a pravici je přisouzena role pozorovatele.

Poměrně úspěšný souboj sociálních demokratů o peníze ukazuje, že ČSSD ve vládě zdaleka není v tak slabé a opovrhované pozici, jak mnozí tvrdí. Jistě, původně si její ministři řekli o dvacet miliard. Ale upřímně, při chystaném (papírovém) schodku čtyřicet miliard (přičemž se počítá s příjmy o sto miliard vyššími, než letos), muselo snad i Vladimíru Špidlovi být jasné, že na to zdroje prostě nejsou. I polovina je pro Hamáčkův tým, který navíc operuje v poměrně nepřátelském terénu, velmi slušný zářez na pažbě.

Nynější, pro sociální demokraty úspěšná rozpočtová přetahovaná je ale pouhým zahřívacím kolem i proto, že se v ní nehrálo o seniory. O růstu penzí na rok 2020 bylo rozhodnuto už dřív. V dalších dvou letech se jednání o důchodech trefí do volebních kampaní před krajskými, respektive parlamentními volbami. V nich se ANO a ČSSD střetnou v první řadě právě o seniory. Protože jich je hodně, skoro všichni chodí volit a tvoří základ levicového elektorátu.

Maláčová: Nejsem prominentní fracek, šetření mám v DNA. S výroky Babiše mi došla trpělivost

sinfin.digital