Šéf Nejvyššího soudu Angyalossy musí rychle ukázat, že nebude Zemanovým bílým koněm

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Prezident Miloš Zeman právě jmenoval novým předsedou Nejvyššího soudu jeho dosavadního soudce Petra Angyalossyho. Ten tak nastupuje na místo uvolněné před třemi měsíci odchodem Pavla Šámala k Ústavnímu soudu. Trestní soudce Angyalossy může být dobrým předsedou Nejvyššího soudu, není ale jasné, proč jím má být právě on a proč dostal přednost před místopředsedou Mezinárodního trestního soudu Robertem Fremrem, kterého u prezidenta prosazovala jak ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), tak dřívější šéf instituce Pavel Šámal, či místopředsedou Nejvyššího soudu Romanem Fialou, který toto těleso v posledních měsících vedl. Angyalossy, má-li obstát, musí vsadit na co největší otevřenost a podrobně vysvětlovat své záměry a příští kroky. Zkrátka musí co nejrychleji ukázat, že nebude Zemanovým bílým koněm.

Prezident Miloš Zeman si dal s výběrem nového předsedy Nejvyššího soudu načas. Z jakých jmen vybíral a podle jakého klíče volil, veřejnost po celou dobu nevěděla, jméno nového šéfa se tak dozvěděla až dnes odpoledne při jeho jmenování. „Vybíral jsem mezi čtyřmi kandidáty. S každým z nich jsem se osobně sešel, u každého z nich jsem si prostudoval jeho životopis a rozhodl jsem se, jak jsem se rozhodl,“ uvedl pouze při jmenování Zeman. To je dost málo.

O to více se dříve spekulovalo – jasnými kandidáty nejprve byli zmínění soudci Fremr a Fiala, Česká justice k nim následně přidala ještě jméno místopředsedy Ústavního soudu Jaroslava Fenyka a později právě Angyalossyho. Lidové noviny psaly v poslední době o soudcích Nejvyššího soudu Jiřím Pácalovi a Františku Púrym. Na INFO.CZ jsme už v březnu informovali o tom, že se v kuloárech objevují rovněž jména poměrně neznámých právníků a také „o jednom z nevýrazných soudců Nejvyššího soudu, jehož jméno by patrně nic moc neřeklo ani většině právníků“.

Koho Zeman jmenuje šéfem Nejvyššího soudu? Po Fialovi a Fremrovi se objevují i další jména

sinfin.digital