Sir Roger Scruton, gentleman a bojovník za svobodu, který pro Čechy ztratil srdce

Konzervativní noviny

Roman Joch

KONZERVATIVNÍ NOVINY | „Roger Veliký“ – takový měla titulek první zpráva o jeho smrti na stránkách amerického konzervativního časopisu National Review. Vskutku, byl to poslední z řady velkých britských konzervativních myslitelů: Edmund Burke, Michael Oakeshott, Roger Scruton. V zemi jsou lidé, bývalí disidenti, kteří ho znali mnohem lépe a mnohem déle než já; jak v Praze, tak v Brně. Ti jsou způsobilejší o něm psát. Já přispěji jen pár vzpomínkami. A hodnocením.

Je známým faktem, že konzervativce z něho učinili „revoluční“ události a studenti v Paříži v květnu 1968; proslulost získal poprvé knihou „Smysl konzervatismu“ z roku 1980. Od roku 1979 do svého vyhoštění v roce 1985 („díky“ „péči“ StB) navštěvoval bytové semináře, tzv. podzemní univerzitu v Československu. Na své první veřejné přednášce po návratu v roce 1990 v Brně navrhl zákaz Komunistické strany.

Když jsme s ním dělali rozhovor před více než dvaceti lety pro jeden studentský časopis, na otázku, co návštěvy komunistického Československa nejvíce změnily na jeho myšlení, odpověděl: „Do té doby jsem podceňoval existenci Ďábla“.

Schmarcz: Díky, sire Rogere. Za tu naději, že svět zase jednou bude v pořádku

sinfin.digital