Štěpánek: Eldoráda ministryně Maláčové. Bankovní daň rozpočtu nepomůže, ale ublíží

Pavel Štěpánek

REAKCE PAVLA ŠTĚPÁNKA | Ministryně práce Jana Maláčová z ČSSD ve čtvrtečním komentáři na INFO.CZ označila Česko za eldorádo, kde banky „extrémně vydělávají“, a vyslovila se důrazně pro jejich zdanění. Text vyvolal řadu reakcí. Zveřejňujeme komentář výkonného ředitele České bankovní asociace Pavla Štěpánka, který argumenty Maláčové označuje za manipulativní a darebné a varuje před negativními dopady takové daně.

Paní ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se v komentáři pro INFO.CZ obula do bank způsobem, který tu doposud nebyl a který přece jen vyžaduje reakci, byť chápu, že politik si nejprve musí najít soupeře, aby se pak mohl proti němu vymezovat.

Především by bylo vhodné, aby v jakékoli debatě tohoto typu byly používány korektní argumenty. Je nejen vysoce manipulativní, ale až darebné zaměňovat instituce s fyzickými osobami, jako to učinila ve své formulaci „…pár bankéřů vydělává miliardy, zatímco rodiny nebo důchodci nemají peníze na bydlení nebo léky…“.

Paní ministryně používá slovník, jemuž bychom se zejména ve střední Evropě měli vzhledem k historickým zkušenostem velmi vyhýbat. Štvaní jedněch lidí proti druhým nikdy nedopadlo dobře. Neuváženost jejího mládí není omluvou. Zbývá, aby své svěže mobilizující textíky začala doplňovat karikaturami pupkatých bankéřů se skobovitým nosem a doutníkem v puse. Tudy opravdu ne, paní ministryně.

Závažný koaliční střet na obzoru. ČSSD boj o bankovní daň prohraje, nebo poraženě vycouvá

sinfin.digital