Svoboda: Putin vzývá zašlou slávu. Sázka na historii se ale může minout účinkem

KOMENTÁŘ KARLA SVOBODY | Je to jen několik dní, co ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi vyšel v časopise The National Interest článek ke druhé světové válce a jejím příčinám. Putin text dlouho anoncoval, podle svých slov na něm i dlouho pracoval a využil pro jeho psaní mnoho archivních dokumentů. Výsledek ale připomíná spíše politické sdělení než pečlivou historikovu práci. A je přitom jedno, zda ho psal Vladimir Putin, nebo některý z jeho poradců. Podstatné je, že článek opakuje všechna sovětská klišé; žádný průlom do způsobu, jak Kreml interpretuje historii, se nekoná.

Pokud článek o historii (pode)píše nehistorik, je dobré ptát se proč. U politika je to o to jednodušší, protože jde vždy o politiku. V případě výše zmiňovaného článku ještě více o tu vnitřní než zahraniční. Putin v něm interpretuje historii podle sovětského klíče, navíc s vynecháním nepohodlných aspektů. Text částečně reflektuje i sovětskou zkušenost s druhou světovou válkou, která z jejího pohledu začíná až útokem německé armády na Sovětský svaz v červnu 1941. Historická zkušenost je tak jiná, i proto článek apeluje spíše na ruské obyvatelstvo. 

Současná kremelská moc je celkově obrácena do minulosti, což se ještě více projevuje nyní, před hlasováním o změnách v ústavě. Prakticky vše je nějakým způsobem vztahováno k historickým událostem. Druhá světová válka a role Sovětského svazu v ní je samozřejmostí. Ostatně i ve zmiňovaném článku se objevuje analogie ruského angažmá v Sýrii s druhou světovou válkou, v jiném případě zase Putin v kontextu boje s koronavirovou nákazou zmiňoval Pečeněhy a Polovce (kočovní středověcí nájezdníci, pozn. red.), což se oprávněně stalo terčem nesčetných vtipů. Nutno říci, že zrovna druhý zmíněný případ ani tolik nezafungoval, Putinovu popularitu koronavirus přeci jen narušil.

Insider speciál: Rusko si musí uvědomit, že Sovětský svaz se už nevrátí

sinfin.digital