Udělali jsme kozla zahradníkem. Komentář Alexandry Udženija

Alexandra Udženija

Mám ráda česká přísloví. Moudrost a zkušenost předků vyjádřená v několika větách, jejichž obecnou platnost nemůže zpochybnit nikdo. Prověřil je sám život. Když se dívám na současnou politickou situaci, tak mě při pohledu na pana Babiše a jeho hnutí ANO napadá jediné. Udělali jsme doslova a do písmene „kozla zahradníkem“.

Vymést Palermo Palermem

Hnutí ANO od svého vzniku na „boji proti korupci“ postavilo v podstatě celý svůj program. V každém veřejném vystoupení pana Babiše máme možnost slyšet, jak on je jediný, kdo bojuje proti korupci a že všichni ostatní jsou zkorumpovaní, všichni se proti němu spikli, mafie, Palermo, atd. On na vrcholu pyramidy jediných čistých v jinak mafií prolezlém prostředí. Ty hlášky jsou dnes již skoro legendární. Vznikají vtipy a je to tak ohraná písnička, že už jí pomalu ani nikdo nevnímá.

Jenže jaká je realita? Jaký je posun společnosti od začátku toho údajného protikorupčního tažení? Z korupce obviněný premiér s desítkami dalších kauz ve své historii či přítomnosti, ministryně pro místní rozvoj, paní Dostálová, jako hlavní podezřelá ve vyšetřování korupce kolem agentury CzechTourism, koaliční smlouva, která říká, že ani obviněný vrcholný politik v podstatě nevadí a absolutní absence základních společenských morálních pravidel. Když to srovnám s tím, z jakých důvodů odstupovali politici před příchodem pana Babiše, za onoho údajného „Palerma“, tak nevím, jestli se mám smát nebo brečet. Kmotr kmotrů bojoval tak dlouho proti Palermu, až nám ho tady zavedl v úplně jiném rozměru.

Červíček: Zlaté knoflíky exprezidenta Tuhého, proč se Šlachta nemá vracet a Babiš být premiérem

sinfin.digital