Upozornění lepší než pokuta aneb Jak by stát mohl pomáhat lidem. Komentář Martina Kupky

Martin Kupka

Určitě si nepřeji, aby stát občana vodil takzvaně „za ruku“ a přebíral za něj jeho povinnosti. Pokud však existuje nástroj, jak může snadno občana informovat a zabránit zbytečným problémům a pokutě, pak jsem jednoznačně pro.

Náš stát provozuje mnoho informačních systémů. U veřejnosti bohužel nemají zrovna dobrou pověst. Některé z nich nejenže nic nezjednodušily, ale dokonce naopak lidem zkomplikovaly život a úředníkům místo úlevy přidaly práci. Moderní stát by přitom měl fungovat právě opačně. Měl by lidem pomáhat plnit jejich povinnosti – nikoli čekat, až některou z nich zapomenou, a pak je za to osolit nějakou tou pokutou.

Drobným krůčkem správným směrem je již existující úprava v zákoně o občanských průkazech i v zákoně o cestovních dokladech, kde je ministerstvu vnitra stanovena povinnost 60 dní předem informovat držitele občanky nebo pasu, že jeho průkazu vyprší platnost. Naneštěstí se to týká pouze těch lidí, kteří mají zřízenu svou osobní datovou schránku, a těch bylo ke konci dubna necelých 110 tisíc. Aspoň oni tak dostanou informaci o blížícím se termínu pro splnění své zákonné povinnosti a nebudou vystaveni situaci, že platný občanský průkaz nemají, když ho třeba zrovna nutně potřebují.

Muži to dnes mají těžší než ženy, můžou za to radikální feministky a média, říká sexuolog Zvěřina

sinfin.digital