Zrno: Čím si to Hana Lipovská proboha živého zasloužila?

Matyáš Zrno

KOMENTÁŘ MATYÁŠE ZRNA | Jan Jandourek ji na Facebooku nazval „plyšáčkem nastrčeným klausovci.“ Podle Pavla Šafra „Otec Duka nepropadl kouzlu Hany Lipovské náhodou“, protože „oba plují v temném protizápadním proudu“. Tomáš Halík to spojil s omezováním svobody médií v Polsku a Maďarsku. A podle Marka Hilšera je její nominace do Rady ČT nástrojem obchodních zájmů Kellnerovy finanční skupiny PPF. Miroslav Kalousek Lipovskou přirovnal k inkvizitorům. A skupina devatenácti senátorů varuje Českou biskupskou konferenci, že její kandidaturou do Rady České televize oslabuje demokratickou společnost.

Nutno říct, že obvyklý argument, proč najednou nevěřící zajímá, koho nominují biskupové, tentokrát tak úplně neplatí. Ke kritice se totiž kromě Tomáše Halíka přidal i nový předseda lidovců Marian Jurečka, který pravděpodobně nepochopil, že liberálního voliče už mu sebrali Piráti a TOP-ka, ale s tím se lidovci budou holt potýkat asi navždy.

Co Hana Lipovská udělala tak hrozného? Popírá holocaust? Smaží si děti k večeři? Ne. Kdysi řekla, že se o televizi nezajímá, že to není její obor a že televizní tvorbu prakticky nesleduje, protože je jí lhostejná. A nevadilo by jí, kdyby tu veřejnoprávní média nebyla, protože nedělají žádné pořady, které by nemohli dělat soukromníci. To je samozřejmě legitimní otázkou k diskuzi. 

Nemám přitom s existencí veřejnoprávních médií žádný problém, fungují ve většině demokratických zemí, byť v řadě z nich se potýkají s obdobnými kontroverzemi jako u nás, a to včetně slavné BBC. A ne, že bych si to přál, ale nemyslím si, že demokracie skončí s poslední vysílací minutou České televize.

Lipovská: Německo jsme dohnali, ale jen to východní. Doplácíme na vlastní hloupé chyby

sinfin.digital