Kam investovat přebytečnou pětistovku? I nevelká částka může přinést zajímavé zhodnocení

Jiří Pech

Před časem mě zaujal článek, ve kterém se psalo, že Češi nemají na investování dostatek prostředků a investicím nerozumějí. Text vycházel z průzkumu, v němž položili dotazovaným mimo jiné tyto dvě otázky: Proč neinvestujete? A kolik vám měsíčně zbývá volné hotovosti? Výsledky jsou přinejmenším zajímavé. Většina lidí odpověděla, že na investování nemá peníze, případně investicím nerozumí. Na druhou otázku pak drtivá většina respondentů odpověděla, že jsou schopní si dávat stranou měsíčně alespoň 500 a více korun. Češi tak svým způsobem sami sebe obelhávají. Proč si to myslím?

Dávat si část vydělaných peněz stranou, mít je rychle po ruce, a vytvářet si tak finanční rezervu pro překonání nenadálých výdajů, je jednoznačně správná věc. Bavme se teď ale o penězích, které Češi s rostoucími platy raději okamžitě utratí, než aby si z nich vytvářeli rezervu nebo je investovali. Na první pohled je to atraktivnější varianta, vždyť přece z investované pětistovky měsíčně nemůže nic moc být.

S tímto tvrzením se dá částečně souhlasit. Pokud budu měsíčně investovat 500 korun, tak při šestiprocentním ročním výnosu budu mít po pěti letech jen necelých 35 000 korun. Tedy o něco málo více, než je dnes jeden průměrný hrubý měsíční plat.

Opovažte se onemocnět. Byty jsou tikající sociální bomba, stát selhal, říká ekonomka

sinfin.digital