Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Další oběť razie v nemocnicích: Ministr odvolal ředitele Nemocnice Na Bulovce

Další oběť razie v nemocnicích: Ministr odvolal ředitele Nemocnice Na Bulovce

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes ráno odvolal ředitele Nemocnice Na Bulovce Františka Nováka. ČTK to řekl mluvčí nemocnice Martin Šalek. Nováka policie obvinila v rozsáhlé kauze manipulací s veřejnými zakázkami. V nemocnici koncem června zasahovala policie v souvislosti se zadáváním zakázek na dodávky služeb. Nováka policisté při zásahu zadrželi, později ho propustili.

„Dnes ráno ministr odvolal ředitele nemocnice Františka Nováka bez udání důvodu. Nemocnici dál řídí zástupce statutárního orgánu. Nemocnice funguje dál bez omezení péče,“ řekl ČTK Šalek.

Policie koncem června zasahovala mimo jiné v pražské Nemocnici Na Bulovce a Nemocnici Na Františku. Ředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák tento týden rezignoval. Celkem policisté obvinili devět lidí včetně Nováka a Zelenáka, na dva obviněné soud uvalil vazbu. Jsou to severočeský podnikatel Tomáš Horáček a bývalá ředitelka Nemocnice na Bulovce Andrea Vrbovská.

Ministr po odvolání Vrbovské letos v lednu naznačil, že za jejím odchodem je podezření na přílišný vliv lobbistických skupin. Ve funkci ji nahradil její statutární zástupce Novák, který se od 1. května stal novým ředitelem. Ministerstvo v nemocnici také zahájilo kontrolu.

Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové se obvinění týkají trestných činů zjednávání výhody při zadání veřejné zakázky, podplácení a přijetí úplatku.

Server iROZHLAS.cz dnes uvedl, že podle policejních odposlechů si Horáček údajně řekl o úplatek 7,2 milionu korun za to, že firmě MW Dias zajistí vítězství v zakázce na úklid v Nemocnici Na Bulovce. Horáček podle serveru při výslechu uvedl, že částka nebyla úplatek, ale přiměřený pětiprocentní zisk ze zakázky.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1