Fetišizace vlastnictví je horší než jeho porušování, míní aktivistka z Kliniky. Podporu vedení Prahy vítá

Adam Kotrbatý

Klíčové datum pro pražskou Kliniku, kterou před lety obsadili aktivisté, se blíží. Ve čtvrtek 10. ledna má vlastník budovu nechat exekučně vystěhovat. Aktivisté odejít odmítají. „Co děláme, je součástí demokratického procesu,“ vysvětluje v rozhovoru pro INFO.CZ Markéta Juřicová z kolektivu tzv. autonomního sociálního centra. Domnívá se, že veřejná správa v sociálních projektech selhává, proto ji musí nahrazovat podobné iniciativy zdola.

Co čekáte, že se ve čtvrtek 10. ledna stane?

My nevíme jistě, co můžeme ve čtvrtek čekat. Máme představu, že přijde exekutor, nejspíše s policií, a bude se nás snažit vyklidit. Dostali jsme od exekutora dopis, na kterém je napsané, že přijde 10. ledna v deset hodin.

Vy jste si na devátou naplánovali happening. Avizujete jakousi přátelskou snídani. Kolik čekáte, že za téhle situace přijde lidí?

Na události na facebooku máme přihlášených přes sto lidí. Kdybych měla soudit jen podle něj, tak si myslím, že přijde hodně lidí. Zhruba sto až dvě stě. Podpora skrze vzkazy je větší, než jsme očekávali. Dostáváme i kritické hlasy, ale není jich zase tolik.

Peníze, odposlechy i manipulace. Čína se snažila využít korupčního skandálu malajsijského premiéra

sinfin.digital