Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Loučení primátorky Krnáčové: Prahu předáváme ve vynikajícím stavu. A toto udělal Babiš špatně

Loučení primátorky Krnáčové: Prahu předáváme ve vynikajícím stavu. A toto udělal Babiš špatně

Výměna lídra ANO v Praze Patrika Nachera za Petra Stuchlíka před volbami byla netaktickým krokem, původně vybraný kandidát na primátora měl lepší znalosti metropole a lidé ho lépe znali. Na dnešní tiskové konferenci to řekla dosluhující primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a dodala, že i kampaň hnutí v hlavním městě byla podle ní nešťastně nastavená. Zhodnotila také výsledky jí vedené pražské vlády, která má dle jejího názoru za sebou řadu pozitivní výsledků a metropoli předává ve vynikajícím stavu.

„V případě, že by zůstal pan Nacher, který v primárkách na primátora vyhrál, volebním lídrem, tak by ten výsledek dopadl úplně jinak,“ uvedla primátorka. Chybou byl podle ní i slogan „Nakopneme Prahu.“ Nacher byl po volbách, kde ANO skončilo na posledním místě z pěti uskupení zvolených do zastupitelstva, zvolen předsedou nového zastupitelského klubu ANO.

Primátorka také uvedla, že i přes kritiku z jeho strany má stále stejný vztah s premiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem a z hnutí vystupovat nehodlá. Právě Babiš výměnu pražského lídra prosadil.

Primátorka shrnula projekty a investice, které považuje za největší úspěch svojí garnitury. Jako první zmínila otevření tunelu Blanka, vyřešení kauzy opencard prostřednictvím nové karty pro MHD lítačky a pro město výhodnější podmínky najmu Škodova paláce, kde sídlí magistrátní úředníci. „Jenom na těchto kauzách jsme městu ušetřili zhruba čtyři miliardy,“ uvedla. Významné je podle ní také získání stoprocentního podílu v Pražských službách a 49 procent v Pražských vodovodech a kanalizacích, které v metropoli distribuují vodu.

Mezi dalšími úspěšnými projekty primátorka uvedla začátek rekonstrukce spodní části Václavského náměstí, dostavbu nové linky Ústřední čistírny odpadních vod nebo schválení Pražských stavebních předpisů, strategického plánu a dokončení návrhu nového územního plánu. Dále zmínila například postup v přípravě dokončení vnitřního okruhu a Radlické radiály nebo posílení a investice do MHD a městských částí. Zadlužení Prahy se podle Krnáčové snížilo z 32,67 na 20 miliard korun. „Praha je ve vynikající finanční kondici a může si půjčovat na další projekty za velice výhodných podmínek,“ řekla.

Z neúspěchů Krnáčová jmenovala například to, že se nepodařilo začít stavět novou linku metra D. „Strašně mě mrzí, že spadla ta trojská lávka,“ řekla. Dodala však, že odborná firma několik měsíců před pádem uvedla, že je stavba bezpečná.

Kritice primátorka podrobila některé svoje koaliční partnery, zejména ze Strany zelených. „Jednou z velkých chyb této koalice bylo, že tyto klíčové oblasti jsme svěřili politické straně, která opravdu neměla zájem na tom, aby se Praha rozvíjela a aby se stavělo,“ řekla. „Myslím si, že to, co jsme udělali navzdory tomu, jakou jsme měli celkem obtížnou situaci, tak se to blíží téměř zázraku,“ zakončila. 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1