Potvrzeno. ODS a ANO v Praze míří do opozice. Piráti, Praha sobě a Spojené síly podepsali koaliční smlouvu

ČTK

urm

Lídři Pirátů Zdeněk Hřib, Prahy Sobě Jan Čižinský a Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil dnes podepsali na pražském magistrátu koaliční smlouvu. Koalice bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů, přičemž každá strana má 13 mandátů. Kandidátem na primátora je Hřib, zastupitelé jej budou volit ve čtvrtek. Pospíšil s Čižinským ve vedení města nebudou. Vítěz voleb ODS a dosud vládnoucí ANO budou v opozici.

"Věřím, že naše koalice bude fungovat bez problémů, protože máme velice kvalitní program, na kterém jsme se shodli. Do rady navíc máme nominovány odborníky pro všechny gesce. Věřím, že se Praha posune v následujících čtyřech letech dál," řekl Hřib.

"Program je napsaný, dnes jsme ho podepsali a uděláme vše pro to, abychom ho naplnili," řekl Pospíšil. Koalice chce podle něj dokázat, že i v tak velkém městě, jako je Praha, se dá vládnout dobře.

Po lídrech smlouvu podepsali ještě budoucí náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), kandidát na radního Adam Zábranský (Piráti) a budoucí radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě).

sinfin.digital