Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Dusno v rozhlase kvůli propouštění: Za problémy nemůžeme my, ale vedení, píší zaměstnanci Zavoralovi

Dusno v rozhlase kvůli propouštění: Za problémy nemůžeme my, ale vedení, píší zaměstnanci Zavoralovi

Dva týdny poté, co generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral oznámil, že firma propustí až 120 lidí, předali rozhlasoví odboráři vedení rozhlasu otevřený dopis. Požadují v něm, aby vedení od propouštění ustoupilo a předložilo personální koncepci a jasnou vizi rozvoje programu veřejnoprávního rádia. Spíš než samotné snižování počtu pracovních míst jim vadí jeho nepromyšlenost.

„Nepříznivou finanční situaci Českého rozhlasu nezavinili zaměstnanci, a proto nemohou na překotné řešení situace doplatit ztrátou místa. Za vývoj finanční bilance nesou zodpovědnost představitelé managementů – minulých i současného,“ stojí v otevřeném dopise.

Text dopisu ve středu odbory představily na setkání se zaměstnanci v budově rozhlasu.

Pod dopis se už během setkání podepsalo přes 100 lidí, kromě odborářů také další zaměstnanci. Podle informací HlídacíPes.org odbory také od prvního setkání s ředitelem předminulý týden evidují zhruba dvacet nových zájemců o členství. Sběr podpisů pod otevřený dopis potrvá týden.

Rozhlasovým odborům vadí, že ředitel Zavoral neusiluje o zvyšování koncesionářského poplatku. Ten rozhlasový nevzrostl od roku 2005 a jeho výše je nyní pro domácnosti 45 korun měsíčně.

Politická vůle ke zvýšení poplatků za vysílání veřejnoprávní televize a rozhlasu je však dlouhodobě velmi nízká. Přibývají naopak výzvy k zestátnění těchto médií, respektive k navázání jejich financování na státní rozpočet.

Kvůli chystanému propouštění a hlavně jeho formě se odbory dostaly do otevřeného střetu s ředitelem Zavoralem před dvěma týdny.

Když tehdy odboráři na setkání zaměstnanců s ředitelem přednesli své nesouhlasné stanovisko s koncepcí chystaného propouštění, Zavoral je obvinil z nekorektního jednání a z „faulu proti němu“, protože ho se svým postojem neseznámili předem.

To odbory odmítají a „faul“ vidí naopak u ředitele: „Debatu o tom, jak se bude vyvíjet program, nám slíbil už předtím, než vyhlásí tuto optimalizaci. A to se nestalo,“ řekl tehdy pro HlídacíPes.org Jiří Hubička.

Generální ředitel na setkání začátkem června naopak několikrát zdůraznil, že rozhlas se nechystá rušit stanice ani služby ČRo nebo zužovat programovou nabídku. Odborům pak vzkázal, že „sníží otevřenost komunikace vůči nim“.

Podle předsedy odborové organizace ROZO Jiřího Hubičky přitom prostor pro propouštění v rozhlase je. Odmítá ale systém kvót, podle kterých se určitá stanice bude muset zbavit předem daného počtu lidí.

Zavoral tvrdí, že za peníze ušetřené propouštěním zvýší mzdy zbylým zaměstnancům. „Zvyšování mezd je naším cílem, ale ne za každou cenu. Propouštět se musí uvážlivě,“ oponuje Hubička.

Jak také informoval HlídacíPes.org, kromě aktuálního sporu s vedením ČRo o propouštění uvažují rozhlasové odbory i o podání přihlášky do Českomoravské konfederace odborových svazů.

Vstoupit by do ní odboráři z ČRo mohli prostřednictvím svého zastřešujícícho odborového svazu OSMedia (odborový svaz hromadných sdělovacích prostředků, který sdružuje odborové organizace v ČT, ČRo a ČTK).

Šéf ČMKOS Josef Středula se rozhlasových odborářů zastal a řekl, že jeho organizace je vstupu mediálního svazu otevřená.

„Rozhodně ano, rozhodují o tom ale orgány ČMKOS. Takže jedna strana věci je jejich zájem vstoupit a proti tomu pak následné rozhodnutí ČMKOS, zda se vstupem souhlasí,“ říká Středula.

OSMedia (jehož předsedou je také Jiří Hubička – šéf rozhlasových odborů) svolá na září mimořádný kongres, který bude o celé věci jednat. Od vstupu do ČMKOS si rozhlasoví odboráři slibují posílení své vyjednávací pozice proti vedení ČRo a lepší právní servis.

Text původně vyšel na webu HlídacíPes.org. Publikujeme ho se souhlasem redakce.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1