Odolá ČRo politickým tlakům? Popotahování Fischera je záminka, říká sociolog médií Štětka

Sociolog médií Václav Štětka nepochybuje, že je aktuální situace v ČRo Vltava testem, do jaké míry je Český rozhlas odolný vůči politickým tlakům. Vyústění kauzy podle něj naznačí, kam se mohou česká veřejnoprávní média vydat v blízké budoucnosti. Šéfredaktor Vltavy Petr Fischer ještě pořád neví, zda mu bude prodloužena smlouva. Generální ředitel René Zavoral by mu to měl oznámit tento týden. „Podle mého soudu je značně nedůstojné a neprofesionální, aby těsně před Vánoci stále ještě panovaly pochybnosti o tom, kdo jednu z nejstarších stanic Českého rozhlasu po Novém roce povede,“ komentuje to Štětka.

Co říkáte na aktuální peripetie kolem Českého rozhlasu Vltava? Především mi jde o to, že její šéfredaktor Petr Fischer ještě pořád neví, zda mu bude prodloužena smlouva i na příští rok…

Sleduji je spíše zpovzdálí, ale z informací, které se ke mně dostávají, rozhodně nemám dobrý pocit. Podle mého soudu je značně nedůstojné a neprofesionální, aby těsně před Vánoci stále ještě panovaly pochybnosti o tom, kdo jednu z nejstarších stanic Českého rozhlasu po Novém roce povede. Vyvolává to nejistotu a napětí, které neprospívá stanici samotné, ani Českému rozhlasu jako takovému.

O Vltavě rozhodují nekompetentní radní. Vůbec ji neznají, je to pobuřující, říká spisovatel Kahuda

sinfin.digital