Oznámení na novináře je jen hra na efekt. Velké tresty za nahrávku Babiše ml. nehrozí, vyhrává veřejný zájem

Hlídacípes.org

Aleš Rozehnal

Andrej Babiš tvrdí, že novináři, kteří skrytou kamerou ve Švýcarsku natočili jeho syna, porušili tamní zákony. Médiím Babiš řekl, že kvůli tomu advokát jeho bývalé manželky a syna podal na redaktory Jiřího Kubíka a Sabinu Slonkovou trestní oznámení. Švýcarské soudy už ale podobnou kauzu řešily. Její výsledek ukazuje, že reportéři Seznam Zprávy se tvrdého postihu spíš bát nemusí, vysvětluje v komentáři pro server HlídacíPes.org advokát Aleš Rozehnal.

Je skutečně pravdou, že švýcarský trestní zákoník obsahuje ustanovení, a to článek 179bis, 179ter a 179quater, která postihují zaznamenávání soukromých hovorů a pořizování nahrávek prostřednictvím skrytých zařízení. Jako každá norma však i tato musí být vykládána v souvislosti se svým účelem a zejména judikaturou.

Pokuta padesát franků

Před nějakou dobou se totiž švýcarské soudy zabývaly velmi podobnou kauzou. Novináři švýcarské televize připravující pořad Kassensturz natočili reportáž, která byla založena na snímcích pořízených skrytou kamerou, a části těchto záznamů odvysílali.

Na základě této reportáže udělil soud hlavnímu editorovi televize, hlavnímu editorovi pořadu a příslušnému novináři drobné peněžité tresty (od 50 do 350 CHF), které byly následně potvrzeny i Federálním soudem.

Hyeny dál slídí a hledají synovu přítelkyni, tvrdí Babiš a na novináře poslal policii. Podívejte se na rozhovor Blesku

sinfin.digital