Američané zbrojí na válku s Íránem. Na Blízký východ prý chtějí poslat 120 tisíc vojáků

Pavel Novotný

ANALÝZA | Změna strategie? Snaha zastrašit Írán? Příprava na válku s ním v případě, že se vrátí k jadernému programu? Svět každopádně registruje další vyhrocení vztahů mezi USA a Íránem, i když zatím jen verbální. Podle nejradikálnějšího plánu nejvyšších amerických lídrů možná brzy na Blízký východ poputuje zřejmě až 120 tisíc amerických vojáků. Americký prezident Donald Trump tuto zprávu sice popřel, přesto je možné, že jestřábové v jeho administrativě podobné plány vytvořili.

Jednalo se prý o jeden z návrhů, který podle listu The New York Times na schůzce amerických lídrů zazněl. Přednesli jej nejdrsnější jestřábi z americké administrativy. Přesun ohromné vojenské síly do chronicky neklidného regionu navrhl úřadující ministr obrany Patrick Shanahan, kterého o revizi strategie vůči Íránu požádal stále vlivnější prezidentův poradce pro otázky národní bezpečnosti John Bolton. Jednotky se vydají na cestu v okamžiku, kdy Írán napadne americké cíle. Respektive pokud se vrátí ke svému jadernému programu, což je ovšem mnohem pravděpodobnější.

Informace ze schůzky unikly do médií. Jistě, mohou být opravdu falešné, jak tvrdí americký prezident. Nebo může jít o promyšlenou součást odstrašující strategie vůči Teheránu. I tak je třeba brát poradu vážně, neboť ta opravdu proběhla. A kromě Shanahana a Boltona na ní byli rovněž šéfka CIA Gina Haspelová, ředitel tajných služeb Dan Coats stejně jako formálně nejvýše postavený voják Spojených států – předseda sboru náčelníků štábů Joseph Dunford. Tedy první liga.

Základny americké armády na Blízkém východě a Arabském poloostrově
sinfin.digital