Američtí senátoři oživili plán, jak Trumpovi ztížit odchod z NATO. Už sám nic nezmůže

Adam Kotrbatý

Skupina osmi amerických senátorů z obou hlavních stran znovu navrhla zákon, který by prezidentům omezil možnost vystoupit z NATO. Zatímco nyní tak může šéf Bílého domu učinit o své vůli, nově by potřeboval souhlas dvou třetin senátorů. Návrh přichází krátce poté, co list New York Times informoval, že současný prezident Donald Trump loni několikrát hrozil odchodem z aliance.

Bipartijní návrh ležel v Senátu už v loňském roce, zákonodárci ale o něm nikdy nehlasovali. Nyní jej v obměněné sestavě předkládají znovu. Pod návrh, který obsahuje ustanovení, že prezident může vystoupit z NATO či jej zcela zrušit jen se souhlasem dvou třetin senátorů, se podepsali čtyři republikáni a čtyři demokraté.

„Opakované hrozby prezidenta Trumpa, že vystoupí z NATO, jsou nebezpečné. Spojenci bojují po boku našich vojsk od druhé světové války a prezident Trump znevažuje tyto národy,“ konstatoval hlavní předkladatel návrhu, demokratický senátor Tim Kaine. Kromě něj je pod dokumentem mimo jiných podepsaný i Trumpův spojenec v horní komoře Lindsey Graham.

Kromě dvoutřetinové většiny pro vystoupení nebo zrušení NATO návrh omezuje i prezidentovu možnost finančně podporovat snahy o vystoupení z aliance. Také pro schválení peněz na podobné aktivity by Bílý dům nově potřeboval souhlas dvou třetin senátorů.

Problémy ZOOTu ukázaly, že nablýskaný marketing byznys nedělá. Přijdou další pády

sinfin.digital