ANALÝZA: Turecké hospodářství je kvůli Erdoganovi křehké, Trump ho může snadno zasáhnout

Marek Hudema

Americký prezident Donald Trump na sociální síti Twitter oznámil, že zničí Turecko hospodářsky, pokud Turci zaútočí na syrské Kurdy. Ty Washington považuje za své spojence. Trumpovi přitom nahrává současný stav tureckého hospodářství.

Zatím není jasné, jaké sankce by chtěl případně proti Ankaře Trump zavést. Když se na to novináři ptali amerického ministra zahraničí Mikea Pompea, odpověděl jen, že se musí zeptat přímo prezidenta a že zřejmě myslel „různé druhy sankcí“, které Spojené státy „aplikují na mnoha místech“ světa. Turecko je ale dlouhodobý spojenec USA, je členem NATO, na jeho území jsou americké vojenské základny a nelze na něj uvalit podobně tvrdé sankce jako na Severní Koreu či Írán, tedy výrazně omezit jeho vývoz, nebo ho zcela odstřihnout od světového finančního systému.

„Turecké hospodářství je ale momentálně velmi zranitelné a spor s USA ho může poškodit,“ říká David Marek, hlavní ekonom firmy Deloitte v České republice. K výraznému zasažení turecké ekonomiky tak Trumpovi stačí i menší sankce a dokonce i pouhé hrozby sankcemi. Rozhodně tak neplatí, že Spojené státy nemohou vyhrožováním ničeho dosáhnout, jak prohlásil turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Turecko je nyní podle některých ekonomů ve stavu stagflace, tedy nerostoucí či klesající ekonomiky, ve které je zároveň vysoká inflace. Jde o něco, co zažívaly například Spojené státy v sedmdesátých letech minulého století, ale co už se v dnešní době téměř nevidí. Součástí tohoto stavu je i pokles hodnoty turecké měny vůči zahraničním měnám.

Kurdové ze strachu z turecké invaze dávají Asadovi svá území. Syrská armáda vstoupila do Manbidže

sinfin.digital