Biden sepsul Trumpa a potvrdil kandidaturu na prezidenta USA. Otestuje nostalgii po Obamovi

Adam Kotrbatý

Někdejší americký viceprezident Joe Biden oficiálně vstoupil do boje o nejvyšší post v USA. Stal se tak již 20. demokratickým kandidátem na prezidenta. Biden, jemuž by v době nástupu do funkce bylo 78 let, prověří nostalgii Američanů po časech Baracka Obamy i názorový posun uvnitř Demokratické strany.

Biden do boje o Bílý dům vstoupil ve čtvrtek předtočeným videem. „Základní hodnoty tohoto národa, naše místo ve světě, naše demokracie, vše, co dělá Ameriku Amerikou, je v sázce,“ napsal k němu na Twitteru. V samotném tříminutovém příspěvku zmínil jako kritický moment střety ve městě Charlottesville, při nichž najel jeden z bílých rasistů autem do davu demonstrantů a zabil jednu ženu. Biden zkritizoval prezidenta Trumpa a jeho slova, že na obou stranách jsou slušní lidé.

O Bidenově kandidatuře se spekulovalo řadu měsíců před jejím oficiálním oznámením. V posledních týdnech o ní pochyboval málokdo. Biden se dokonce usídlil na čele průzkumů s prozatím největšími šancemi vyhrát demokratické primárky a získat stranickou nominaci.

Že se opozici nelíbí vláda? Tomu rozumím, nám se ty předchozí také nelíbily, říká Dolejš

sinfin.digital