Bojovníci Tálibánu spustili v Afghánistánu noční útok. Provinční metropole Ghazní se ponořila do chaosu

ČTK

lup

Bojovníci afghánského hnutí Tálibán v noci na dnešek z několika stran zaútočili na Ghazní, hlavní město stejnojmenné provincie v centrálním Afghánistánu. Pronikli do ulic a podařilo se jim zmocnit se několika čtvrtí. Při střetech zahynulo podle agentury AP nejméně 14 policistů a dalších 20 příslušníků afghánských bezpečnostních složek utrpělo zranění, řada policejních stanovišť byla vypálena. Americká armáda dnes dopoledne oznámila, že ofenziva Tálibánu byla odražena, později ale uvedla, že v některých částech města se stále bojuje.

Útok začal dnes kolem 2:00 místního času (ve čtvrtek 23:30 SELČ) a podniklo ho kolem tisícovky povstalců, uvedl mluvčí provinční vlády Árif Núrí. Povstalci ostřelovali domy, vypálili v obytných čtvrtích několik obchodů a sváděli boje s členy afghánských bezpečnostních sil.

Afghánským vládním jednotkám poskytly podporu ze vzduchu americké bojové vrtulníky a bezpilotní letoun. Situace ve městě je v tuto chvíli nepřehledná a není jasné, jak velká část Ghazní je pod kontrolou povstalců.

Mluvčí amerických sil v Afghánistánu Martin O'Donnell původně prohlásil, že americké síly se podílely na odražení ofenzivy a že kolem 8:00 místního času (5:30 SELČ) boje v Ghazní utichly. V poledne ale agentuře AP sdělil, že střety ve městě pokračují, což přimělo americké helikoptéry a bojové letouny k návratu nad Ghazní.

Afghánistán 2030: Dívky končí školu v 11 letech, Paštunové mají autonomii a USA zavřely oči

sinfin.digital