Bulharští novináři rozkryli masivní tunelování eurofondů. Peníze končily u ruských miliardářů a drogového krále

Tomáš Lemešani

Bulharsko je v hodnocení svobody médií organizace Reportéři bez hranic na 111. místě (Pro srovnání – Česko je na 34., Slovensko na 27. a USA na 45. místě). „Oligarchové ovládají téměř všechen tisk a vláda má prostřednictvím dotací, včetně fondů EU, podstatný vliv na hlavní televizní kanály,“ popisuje situaci bulharských médií investigativní novinář Atanas Čobanov ze serveru bivol.bg.

Členství Bulharska v EU podle něj tamním investigativním novinářům pomáhá jen částečně. „Evropské peníze se používají i na úplatky a umlčování médií,“ tvrdí.

Čobanov a jeho kolegové odhalili v Bulharsku vyvádění peněz z eurofondů ruskými miliardáři a drogovým králem. Díky jejich investigaci také bulharské orgány vyšetřují mafii. Čobanov si přesto myslí, že práce novinářů na Balkáně je dnes v mnohém těžší než v devadesátých letech.

„Problém je se zveřejňováním výsledků naši práce. Pokud jde o korupci mocných, obvykle stojíme před vysokou zdí ticha,“ říká v rozhovoru pro HlídacíPes.org.

Vrací se i k působení české energetické společnosti ČEZ v Bulharsku. Bulharská komise pro ochranu hospodářské soutěže nově opět pozastavila řízení, ve kterém se zabývala převzetím místních aktiv ČEZ firmou Inercom.

Lákat cizí firmy je zvrácené, stát je hloupý a česká ekonomika skomírá, říká ekonom Zelený

sinfin.digital