Bývalý Trumpův právník jde do vězení, lhal FBI o profesorovi z ruské kauzy

ČTK

luš

Soud dnes uložil bývalému členovi volebního štábu současného amerického prezidenta Donalda Trumpa právníku Georgeovi Papadopoulosovi trest čtrnácti dní vězení za lhaní při vyšetřování ruského vměšování do voleb. Informovala o tom agentura Reuters. Podle agentury AFP dostal také pokutu 9500 dolarů (211.000 korun).

Jednatřicetiletý Papadopoulos je první z bývalých Trumpových poradců, který přistoupil na spolupráci s týmem zvláštního vyšetřovatele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Roberta Muellera, jenž se zabývá kauzou údajného ruského vlivu na volby. Loni v říjnu se přiznal, že lhal agentům FBI o svém kontaktu s maltským profesorem Josephem Mifsudem, který mu sdělil, že Rusové mají kompromitující materiál o Trumpově soupeřce Hillary Clintonové.

S agenty FBI poradce pro zahraniční politiku hovořil v lednu 2017 a řekl jim tehdy, že se o kompromitujícím materiálu dověděl ještě před tím, než se zapojil do kampaně. Vyšetřovatelé ale zjistili, že tak učinil už jako spolupracovník budoucího prezidenta.

ANALÝZA: Listopadové volby napoví o Trumpově osudu. Jaké šance mají největší strany?

sinfin.digital