Číňané věnovali Africe sídlo prošpikované štěnicemi. Teď vyšlo najevo, kdo dodal technologie

vkr

Čína projevuje kvůli nerostnému bohatství dlouhodobě zájem o Afriku. Její verze ekonomické diplomacie se ale od západního přístupu poněkud liší. Tak například – když v roce 2012 Čína věnovala Africké unii její nové sídlo v Etiopii za 200 milionů dolarů (4,5 miliardy korun), zapomněla „upozornit“, že je celé prošpikované odposlouchávacími zařízeními, která odesílají získaná data do Šanghaje. Nyní vyšlo najevo, kdo byl hlavní dodavatel informačních technologií – firma Huawei, která je velmi aktivní i v Česku. Peking dříve popřel, že by v sídle prováděl špionáž.

Příběh je až na samé hranici uvěřitelnosti, přesto patří do kategorie skutečných. Začal tak, jako mnohé jiné případy spolupráce Číny a některé z afrických zemí: Nabídkou pomoci s vybudováním infrastruktury. To je diplomacie, kterou Čína umí – někde postaví přístav, jinde třeba nemocnici.

Nyní měla v etiopské Addis Abebě vyrůst impozantní dvacetipatrová budova, nové ústředí Africké unie za 200 milionů dolarů. Říká se, darovanému koni na zuby nehleď. Toto doporučení ovšem není na místě v případě, kdy jde o koně trojského.

Huawei je největším sponzorem cest australských politiků. Vláda má obavy z kontroly podniku čínskou vládou

sinfin.digital