Další křehké příměří: Izrael se dohodl s Hamásem, vydrží klid zbraní?

ČTK

raz

Radikální palestinské hnutí Hamás se dohodlo na novém příměří s Izraelem, které má obnovit klid v Pásmu Gazy. Uvedl to dnes podle agentury Reuters mluvčí hnutí, které Pásmo Gazy ovládá. Izraelští politici se zatím k jeho prohlášení nevyjádřili, ale armáda ráno ohlásila, že se obyvatelé oblastí sousedících s Pásmem Gazy mohou vrátit ke každodenní rutině. V pátek si násilí na hranici mezi Pásmem Gazy a Izraelem vyžádalo životy čtyř Palestinců a jednoho Izraelce.

"Díky Egyptu a OSN jsme dospěli k dohodě o návratu k původnímu klidu zbraní mezi (izraelskou) okupací a palestinskými skupinami," sdělil v noci mluvčí Hamásu Fauzí Barhúm.

Izraelská armáda v pátek dala obyvatelům obcí u hranice Pásma Gazy pokyn, aby se zdržovali v blízkosti krytů, tak aby k nim byli schopní doběhnout do 15 vteřin. Dnes oznámila, že po zhodnocení situace dospěla k názoru, že se občané z komunit poblíž Gazy mohou vrátit k běžné činnosti.

Izraelské letecké a pozemní síly usmrtily v pátek čtyři Palestince, z toho tři členy hnutí Hamás a jednoho civilistu. Podle izraelské armády šlo o reakci na palbu odstřelovačů z Gazy.

sinfin.digital