„Den, který vstoupí do dějin.“ Ukrajinští pravoslavní se odpoutali od Moskvy

ČTK

luš

Představitelé ukrajinských pravoslavných církví dnes na církevním sněmu v Kyjevě schválili sloučení svých organizací v nezávislou ukrajinskou národní církev. V jejím čele stane Epifanij, metropolita kyjevský a celé Ukrajiny. „Tento den vejde do dějin jako posvátný den - den konečné nezávislosti na Rusku,“ prohlásil podle agentury Reuters ukrajinský prezident před tisícovkami přívrženců.

Před kyjevskou katedrálou svaté Sofie z 11. století, kde se sněm za zavřenými dveřmi sešel, se dnes shromáždily tisíce lidí s ukrajinskými vlajkami, aby podpořili církevní odloučení od Ruska, napsaly zahraniční tiskové agentury. Na bezpečnost v centru Kyjeva dohlíželo na 4000 policistů.

„Vytvoření naší církve je dalším vyjádřením nezávislosti Ukrajiny a vy jste hlavními účastníky této historické události,“ řekl ke shromážděnému davu Porošenko, který přišel na synod jako čestný host. „Modlíme se, aby se ukrajinská církev dnes stala skutečností,“ prohlásil prezident, který z vytvoření nezávislé ukrajinské pravoslavné církve učinil jeden z klíčových bodů své ještě nezahájené kampaně za znovuzvolení do nejvyšší státní funkce na jaře 2019.

Fištejn: Svět je neutěšený, je to chaos, kde chybí vize. Okouzlení „vzkvétajícím“ Ruskem je ale omyl

sinfin.digital