Denuklearizace KLDR zadrhává. Země dál vyrábí štěpný materiál, přiznal Trumpův ministr

ČTK

lup

Severní Korea nadále vyrábí štěpný materiál pro výrobu jaderných zbraní. Členům zahraničního výboru Senátu amerického Kongresu to ve středu řekl ministr zahraničí Mike Pompeo. KLDR je podle něj nadále největší hrozbou pro bezpečnost Spojených států. Americký prezident Donald Trump se na nedávném summitu se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem dohodl na postupné denuklearizaci Korejského poloostrova.

"Ano, je to tak... Ano, nadále vyrábějí štěpný materiál," odpověděl Pompeo na otázku demokratického senátora Eda Markeyho. Na některé jiné otázky senátorů týkajících se Severní Koreje ale odpovědět odmítl. Například na ty, zda se KLDR nadále snaží vyvinout podmořské balistické střely či zda jaderný program Severní Koreje jako takový pokračuje.

Druhou z otázek Pompeo nezodpověděl podle svých slov vzhledem k tomu, že slyšení v Senátu je veřejné. Veřejné prohlášení k této otázce by totiž podle něj nepomohlo "při složitých jednáních s nelehkým protivníkem". Celkově podle něj jednání s Pchjongjangem pokročila. "Přiznávám ale, že je před námi ještě zatraceně dlouhá cesta," dodal.

sinfin.digital