Divoký Boris tlačí na Evropu. Od Merkelové i Macrona čeká brexitové ústupky

Eliška Kubátová

Odchod Velké Británie z EU připomíná čím dál více tikající bombu. Premiér Boris Johnson do Evropy vzkazuje, že dodrží termín stanovený na Halloween a „stůj co stůj“ Brity z osmadvacítky vyvede i bez patřičné dohody. Tento týden se rozjede za evropskými lídry, aby jim to poprvé v roli ministerského předsedy vysvětlil z očí do očí. Platí, že odchod bez dohody nechce nikdo, stejně tak ale nikdo nehodlá ustoupit ze svých pozic.

Středeční setkání Johnsona s německou kancléřkou Angelou Merkelovou i čtvrtek, kdy bude mluvit s prezidentem Francie Emmanuelem Macronem, můžou připomínat běh hlavou proti zdi. Johnson volá po zásadní změně dohody, kterou dojednala (ale nikdy neprosadila) jeho předchůdkyně Theresa Mayová. Unie jako celek ale jakékoli velké úpravy odmítá.

Johnson v této souvislosti vyzývá ke zrušení takzvané severoirské pojistky, která má po brexitu zaručit volný režim na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem. Zastánci tvrdého brexitu varují, že tato pojistka přimkne Británii k EU natrvalo, a chtějí ji za každou cenu vyškrtnout, což se Bruselu nezamlouvá. Možnost vzniku pevné hranice je v irském Dublinu politicky i bezpečnostně velice citlivá otázka, a osud pojistky je proto tématem důležitým pro unii jako celek.

Premiér na odstřel: Corbyn chystá puč proti Johnsonovi, aby zabránil divokému brexitu

sinfin.digital