Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Drama se šťastným koncem? Chlapci i trenér jsou venku z thajské jeskyně, vyhráno ale ještě nemají

Drama se šťastným koncem? Chlapci i trenér jsou venku z thajské jeskyně, vyhráno ale ještě nemají

Velké drama na severu Thajska skončilo. Záchranáři dnes dostali ven ze zatopené jeskyně poslední chlapce a jejich fotbalového trenéra. Zcela vyhráno ale ještě není. Někteří mají problémy se zrakem, u jiných zase objevili plicní infekci. Všichni musí také podstoupit testy krve a moči, z nichž lékaři zjistí, jestli se v jeskyni nenakazili některou z potenciálně smrtelných infekcí.  

Záchrana 12 chlapců a jejich fotbalového trenéra byla zahájena o víkendu. V neděli se dostali na povrch první čtyři mladí fotbalisté a v pondělí další čtveřice. Podle agentury Reuters byli chlapci vynášeni ven na nosítkách a za použití kyslíkových přístrojů. Zástupce thajského ministerstva zdravotnictví dnes na tiskové konferenci uvedl, že všech osm chlapců v nemocnici je v dobrém fyzickém i psychickém stavu. Jsou nicméně v péči psychiatra a nedá se vyloučit, že si z děsivého zážitku neodnesou trvalé psychické následky. 

Dnes záchranáři spustili třetí a poslední etapu operace. Během ní se z jeskynního komplexu dostali čtyři zbývající chlapci a trenér. Jeskyni dnes opustila také trojice vojenských potápěčů ze zvláštních jednotek a lékař, kteří o chlapce v podzemí od jejich nalezení pečovali.

Záchranná akce, které se přímo účastnil 19členný tým, začala dnes krátce po 10:00 místního času (05:00 SELČ). Pondělní evakuace trvala zhruba deset hodin.

Záchrana chlapců z thajské jeskyně

Mladí sportovci s trenérem uvázli více než čtyři kilometry od ústí jeskyně 23. června, kdy je v podzemí uvěznila stoupající voda. Záchranáři fotbalisty objevili 2. července, od té doby je zásobovali potravinami a připravovali evakuaci. Ta byla velmi náročná, neboť část trasy musely děti zvládnout pod vodou.

Záchrana chlapců z thajské jeskyně

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1