Držitelka Pulitzera pro INFO.CZ: Je nebezpečné, když politici razí, že novináře nepotřebují

Markéta Žižková

V devadesátých letech získala Tina Rosenberg Pulitzerovu cenu za knihu, která popisovala, jak přežívá ve východní Evropě postkomunistický duch. Po více jak dvaceti letech se do Prahy vrací s novým novinářským přístupem, který se zaměřuje nejen na popis, ale i řešení situací. „Musíme také přinášet zprávy o tom, jak se lidé snaží problémy řešit. Co funguje, co nefunguje. Vtipné je to, že konzumenti zpráv – čtenáři, diváci – tento koncept velmi rychle pochopí. Novináři s ním mají mnohem větší problém,“ říká novinářka The New York Times pro INFO.CZ. Jak se pracuje žurnalistům za vlády Donalda Trumpa? A jaké jsou ohlasy na komentář neznámého autora o poměrech v Bílém domě? Více v rozhovoru.

V 90. letech jste získala Pulitzerovu cenu za knihu The Haunted Land: Facing Europe's Ghosts After Communism, která popisuje situaci ve východní a střední Evropě po půl století nadvlády komunismu. Jaké to pro vás je se nyní vrátit do Prahy?

Je to tu úplně jiný svět. Naposledy jsem tu byla, myslím, v roce 1992 nebo 1993, takže si dokážete představit, že od té doby tu proběhlo neuvěřitelné množství změn. Centrum města, v rámci kterého se pohybuji, vypadá celkem podobně. Ale jsem si jistá, že za jeho hranicemi se prostírá naprosto jiná země.

Jaký byl nejsilnější pocit, který jste si před více jak dvaceti lety z tohoto regionu odvážela?

Pocit to byl velmi nadějný. Vládl tu optimismus, cítila jsem tu energii.

Komentář: S výbušnou knihou si Trump poradí hravě, sestřelit jej můžou jen Rusové a milenky

sinfin.digital