Dvacet let od smrti Diany konspirace neutichají. Proč zastavila záchranka a nefungovaly kamery?

Info.cz

ziz

Je to dvacet let od chvíle, kdy davy milovaná princezna Diana zemřela při dopravní nehodě v pařížském tunelu. Její smrt detailně vyšetřovaly britské soudy a závěr zněl jasně: mohla za ní zběsilá jízda řidiče Henriho Paula, který se snažil uniknout paparazzi novinářům, kteří pronásledovali Dianu a jejího milence Dodiho Fayeda ulicemi. Část obdivovatelů Lady Diany ale zdaleka nepřesvědčil. Už dlouhá léta přežívají konspirační teorie, co se toho dne opravdu odehrálo. Za princezninu smrt podle nich může britská vládnoucí třída. A nehoda má sloužit jen k zametení stop.

Přesvědčení konspirátorů přiživuje fakt, že motiv by tu byl, připomíná v neslavné výročí The Daily Beast. Dianina smrt – byť nikým nezaviněná – se určitě hodila královské rodině, především Charlesovi. Pokud by jeho bývalá manželka dál žila, těžko by se zřejmě kdy oženil s dlouholetou partnerkou Camillou. Diana sama v jednom z dopisů naznačila, že ji Charles plánuje zabít. Konkrétně její slova zněla: „Sedím tu v říjnu za svým stolem, toužím po někom, kdo by mě objal a povzbudil mě, abych zůstala silná, s hlavou vzpřímenou. Zrovna tato fáze mého života je nejnebezpečnější – manžel plánuje „nehodu“ mého auta, poruchu brzd a vážné zranění hlavy“. Samotná královna prý poté, co se dozvěděla o Dianině nehodě, podotkla, že někdo mohl poškodit brzdy.

Novinář a scenárista Jon Conway, který je jeden z těch, kdo hlasitě zpochybňují oficiální závěry, upozorňuje na údajně neobvyklý způsob, jakým se chovali záchranáři během nehody. Odkazuje se na přepis telefonátu zasahujícího doktora Jean-Marca Martina, který do nemocnice hlásil, že na místě jsou dva mrtví – Dodi Fayed a Henri Paul, ale žádná poranění hrudníku. Přitom právě na ně Diana později v nemocnici zemřela. Pochyby vzbuzuje fakt, že záchranná služba přijela na místo až 17 minut po prvním volání o pomoc. Na několik minut se pak sanitka ještě zastavila cestou do nemocnice.

sinfin.digital