Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Evropou se rekordně šíří spalničky, počty infikovaných jdou do desetitisíců

Evropou se rekordně šíří spalničky, počty infikovaných jdou do desetitisíců

Počet případů spalniček letos v Evropě dramaticky vzrostl. Během první poloviny roku se nakazilo více než 41.000 dětí a dospělých, upozornila dnes Světová zdravotnická organizace (WHO). Nejméně 37 případů skončilo úmrtím pacienta. Počet lidí infikovaných spalničkami narůstá v Evropě už mnoho měsíců. Za celý loňský rok evidovala WHO v Evropě 23.927 nemocných a předloni 5273.

„Po nejnižším počtu případů v roce 2016 zažíváme dramatický nárůst případů infekce a rozšířeného propuknutí nemoci,“ řekla regionální ředitelka WHO pro Evropu Zsuzsanna Jakabová.

Jakabová vyzvala 53 evropských členských států WHO k přijetí rozsáhlých opatření, která by dalšímu šíření onemocnění zabránila. „Dobré zdraví pro všechny začíná u očkování,“ citovala Jakabovou agentura DPA.

Více než polovina onemocnění spalničkami letos byla zaznamenána na Ukrajině (přibližně 23.000 případů), protože kvůli tamním konfliktům bylo přerušeno rutinní očkování a dohled. Více než 1000 nakažených bylo hlášeno i z Francie, Gruzie, Řecka, Itálie, Ruska a Srbska, uvedla WHO.

Spalničky jsou infekční onemocnění, které se šíří kapénkami vzduchem, například při kašli. Začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. Zvýšený počet případů spalniček zaznamenala v poslední době i Česká republika. Ministerstvo zdravotnictví koncem června ČTK sdělilo, že od ledna lékaři evidovali 146 nemocných.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1