Francie je v napětí kvůli víkendovým demonstracím. Vláda se obává, že se zvrhnou v násilné peklo

ČTK

lup

Francouzská vláda se obává, že bude sobotní protivládní demonstrace doprovázet "velmi velké násilí". S odvoláním na Elysejský palác o tom informovala agentura AFP. Protestovat se příznivci hnutí takzvaných žlutých vest chystají navzdory středečnímu příslibu, že vláda nepočítá v rozpočtu na příští rok se zavedením daně na pohonné hmoty. Právě proti zdražení pohonných hmot žluté vesty původně protestovaly, ale nyní lidé na demonstracích vyjadřují už celkovou nespokojenost se stavem ve Francii.

"Máme důvod se obávat velmi velkého násilí," uvedl Elysejský palác. Do Paříže se podle něj chystá "tvrdé jádro několika tisíc lidí", kteří se chystají "rozbíjet a zabíjet". Podle francouzských médií se na sobotní demonstraci chystají mimo jiné příznivci krajní pravice a krajní levice. Zdroj z ministerstva vnitra, který citovala agentura AFP, uvedl, že se radikalizují i někteří dříve umírnění zástupci žlutých vest.

Už ve středu večer francouzský prezident Emmanuel Macron požádal politiky i představitele odborů, aby vyzvali lidi ke klidu. Premiér Édouard Philippe varoval, že "ve hře" je "bezpečnost Francouzů i našich institucí". Proti násilníkům budou podle něj úřady postupovat tvrdě. Mluvčí vlády Benjamin Griveaux nevyloučil, že by mohla být v případě násilných protestů nasazena i armáda.

Žluté vesty slaví vítězství. Vláda zrušila kritizovanou daň, protesty ale můžou pokračovat

sinfin.digital