Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Francie zavede povinné kamery na jatkách. Chce tak zlepšit zacházení se zvířaty

Francie zavede povinné kamery na jatkách. Chce tak zlepšit zacházení se zvířaty

Kvůli krutému zacházení se zvířaty na jatkách se ve Francii připravuje zákon, který by tomu měl zabránit. V jeho pilotní fázi budou do jatek instalovány kamery, které budou snímat, jak se pracovníci chovají ke zvířatům před i po porážce.

Francouzské národní shromáždění tento týden schválilo kontroverzní opatření, které požaduje, aby se na jatkách povinně instaloval kamerový systém. Poslanci tím reagovali na stále hlasitější stížnosti ochránců zvířat a také veřejnosti, že jsou na jatkách běžně porušována bezpečnostní a hygienická pravidla a dochází tu ke krutému zacházení se zvířaty.

Organizace bojující za práva zvířat L214 natočila a nechala odvysílat několik videí, která ukazují, jak se někteří pracovníci jatek chovají ke zvířatům. Výjimečné nebylo jejich mučení nebo porcování zaživa. Aktivistům se podařilo vyburcovat veřejnost v některých francouzských městech, především v Paříži, Nice a Lyonu, která se jasně postavila na jejich stranu.

O návrhu bude ještě hlasovat Senát (v březnu), avšak ještě před tím odstartuje pilotní projekt, na jehož základě budou do 263 jatek rozmístěny kamery. K natočeným záznamům budou mít přístup nejen ochránci zvířat, vedení jatek a státní úředníci, ale i další zájemci. Zjištění ovlivní výslednou podobu legislativy.

Návrh zákona počítá se zřízením nezávisle posuzovací komise a etické komise. Za kruté zacházení se zvířaty budou hrozit tresty odnětí svobody od šesti do dvanácti měsíců a pokutou ve výši od 7 500 – 20 000 eur.

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1