Jednání mezi Ruskem a Německem musí být trvalá, shodují se Putin s Merkelovou

ČTK

urm

Německá kancléřka Angela Merkelová se v sobotu sešla s ruským prezidentem Vladimirem Putinem ve vládním zámku Meseberg severně od Berlína. Oba státníci měli na programu jednání o konfliktech v Sýrii a na Ukrajině, o situaci kolem íránského jaderného programu a také o kontroverzním plynovodu Nord Stream 2.

 

Merkelová před zahájením jednání řekla, že obě země musejí hledat řešení ukrajinské krize, která se neustále vleče a zatím nevede k žádnému rozuzlení. Upozornila rovněž, že je zapotřebí se vyhnout humanitární krizi v Sýrii, kde pomalu dohasíná občanská válka.

Putin řekl, že je potřeba učinit cokoli pro to, aby se uprchlíci vyhnaní násilím ze Sýrie se mohli vrátit do vlasti. Dodal, že Sýrie potřebuje mezinárodní pomoc k obnově zničené infrastruktury a k tomu, aby se uprchlíci mohli bezpečně vrátit domů.

Merkelová v pátek upozornila, že od dnešního setkání s Putinem nelze čekat žádný konkrétní výsledek. Naznačila ale, že se jedná o možnosti uspořádat čtyřstranné jednání o Sýrii, zahrnující Turecko, Rusko, Německo a Francii.

sinfin.digital