Kuba se ani v nové éře neodvrátí od Venezuely. Nový prezident Díaz-Canel přijal Madura

ČTK

lup

Nový kubánský prezident Miguel Díaz-Canel potvrdil, že hodlá pokračovat v zahraničněpolitickém kurzu svého předchůdce Raúla Castra, orientovaného na socialistické spojence v regionu. Jako první zahraniční návštěvu přijal v Havaně venezuelského prezidenta Nicoláse Madura. K jedné změně ale přeci jen došlo: na rozdíl od éry bratří Castrů stála při státnické příležitosti po jeho boku první dáma, napsala dnes agentura AP.

Maduro, který byl jedním z prvních gratulantů ke čtvrtečnímu zvolení nového nejvyššího kubánského představitele, prohlásil, že přijel "nabídnout bratrské objetí solidarity a podpory". Venezuela je pro Kubu klíčovým partnerem, protože ostrovní zemi navzdory zoufalé situaci vlastní ekonomiky stále poskytuje miliony barelů surové ropy ročně výměnou za služby kubánských lékařů. Dodávky však v posledním roce podle agentury Reuters klesají.

Díaz-Canel již v prvním projevu po zvolení uvedl, že od něj nelze čekat změny v zahraniční politice Kuby, která za hlavního rivala považuje Spojené státy a jejímiž hlavními partnery jsou Venezuela, Bolívie či Nikaragua. Návštěva bolivijského prezidenta Eva Moralese se v Havaně očekává v pondělí.

sinfin.digital