Merkelová se loučí. Toto řekla v posledním projevu kolegům

ČTK

lup

Angela Merkelová dnes ve svém posledním projevu ve funkci předsedkyně křesťanských demokratů (CDU) varovala konzervativní unii CDU/CSU před spory a nejednotou. Věří, že ze sjezdu, který zvolí jejího nástupce, vyjde CDU jednotná a motivovaná. V projevu často přerušovaném potleskem také zavzpomínala na 18 let, které strávila v čele strany, a poděkovala všem spolupracovníkům.

"Kam neurovnané spory vedou, to CDU a CSU v posledních letech hořce poznaly," uvedla kancléřka na adresu sesterských stran, které se před loňskými parlamentními volbami nebyly schopny shodnout na migrační politice, což byl jeden z důvodů jejich výrazného oslabení. "Kam nás vede jednota, to jsme také zažili," prohlásila dále Merkelová s tím, že i díky tomu CDU za téměř 70 let dějin spolkové republiky už 50 let vybírá kancléře.

Ve více než půlhodinovém projevu Merkelová vzpomínala i na to, čím strana prošla od roku 2000, kdy se Merkelová ujala jejího kormidla. Připomněla těžkou situaci po aféře s nelegálním financováním, po které ji už řada pozorovatelů téměř odepisovala, i další politické milníky.

CDU vyhlíží nástupce po Merkelové. Ani jeden z kandidátů nebude k Rusku vstřícnější, říká expert

sinfin.digital