Miláček Mečiara i konspirátorů. Kdo je soudce, který může překvapit ve slovenských volbách?

Adam Kotrbatý

Po úspěchu Mariana Kotleby se na Slovensku objevil nový fenomén, před nímž část společnosti varuje. Soudce Nejvyššího soudu a někdejší ministr spravedlnosti Štefan Harabin se jako prezidentský kandidát netají silně proruskými postoji a kritikou současného politického systému. Současného prezidenta Andreje Kisku rovnou označuje za fašistu. Jeho šance ve volbách přitom rozhodně nejsou malé. Kdo je muž, který může překvapit?

Do potemnělého sálu bývalé chemické průmyslovky Nová Cvernovka v Bratislavě přichází se sebevědomým výrazem. Často si bere slovo. Mluví jasně a přímočaře, ale jeho výroky jsou vesměs zavádějící nebo vyloženě nepravdivé. O legálnosti anexe Krymu přesvědčuje přítomné tak zarytě, až jej moderátor musí upozornit na manipulativní a nepřesná tvrzení.

„Jste tu čtyři proti jednomu,“ oboří se soudce Štefan Harabin na spoludiskutující, aniž by odpovídal na otázky a držel se aktuálně probíraných témat.

Debata Denníku N a slovenského Euractivu nabídla pohled do uvažování a stylu komunikace, s jakým se Harabin snaží proniknout do Prezidentského paláce. Arogance, zpochybňování faktů a manipulace se v jeho řeči střídají se zaštiťováním se dlouholetou právní praxí.

Visegrád funguje, Zemanovi bych vysvětlil rizika odchodu z EU, říká favorit slovenských voleb

sinfin.digital