„Naše tělo, naše volba.“ Potraty dělí Ameriku. Demokraté už spřádají plány, jak obejít restrikce

Adam Kotrbatý

Tisíce lidí napříč USA v úterý demonstrovaly proti zákonům, které v několika amerických státech omezují ženám možnost jít na potrat. Demokraté už dokonce vymýšlí plán, jak právo na potrat ochránit v případě, že by Nejvyšší soud přehodnotil svůj dřívější verdikt, jímž jej zaručil. Zásadní téma je to i pro prezidentské kandidáty.

„Naše tělo, naše volba.“ „Zachovejte potraty bezpečné a legální.“ Tisíce lidí v amerických městech držely v úterý transparenty s podobnými slogany. Převážně ženy vyšly do ulic poté, co některé americké státy omezily možnost interrupce. Alabama úplně vyjma případů, kdy těhotenství ohrožuje život matky, další snížily hranici pro legální potrat z 12. na 6. týden těhotenství.

Demonstrace ale nejsou jedinou formou odporu. Přísnější republikány prosazené zákony nejspíše poputují k soudům. Otázka je, zda až k Nejvyššímu soudu, který by následně rozhodoval, zda zachová precedent z případu Roeová vs. Wade. Právě ten v 70. letech zaručil právo na potrat do 12. týdne těhotenství na celém území USA. Do té doby bylo rozhodnutí na jednotlivých státech.

Od symbolů k činům

Demokraté navíc vymýšlejí strategii, která by měla zajistit možnost potratů i v případě, že konzervativní většina u nynějšího Nejvyššího soudu rozhodne o zrušení precedentu. Některé státy, v nichž mají liberálové většinu, už dokonce přišly s vlastními návrhy, které potratovou legislativu upravují.

Pečinka: Protibabišovské demonstrace jsou střet dvou světů. Vzniká Občanské fórum 2?

sinfin.digital